Diabetespatiënten hebben meer kans op voetproblemen dan anderen. Daarom sommen we even enkele tips op om je voeten zo goed mogelijk te beschermen en voetproblemen zo te voorkomen:
- Loop nooit op blote voeten. Ook niet binnenshuis of op het strand.
- Controleer dagelijks uw voeten op rode plekjes, blaartjes of wondjes. Geneest een wondje niet binnen 7 dagen? Raadpleeg dan uw huisarts of podotherapeut.
- Dagelijks de voeten wassen met lauw water. Gebruik hierbij zachte milde zeep. Neem nooit een voetenbad bij wondjes, of indien er sprake is van voetschimmel en/of eczeem.
- Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek, zodat u er goed bij kunt. Zo beschadigt u de huid tussen de tenen ook minder snel. Gebruik een beetje talkpoeder als het tussen de tenen een beetje vochtig blijft. Dit voorkomt schimmelinfecties.
- Houd de huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een speciale crème voor diabetici. Zorg ervoor dat er geen crème tussen de tenen komt. Uw huid kan hierdoor week worden en sneller beschadigen.
- Draag bij voorkeur wollen of katoenen sokken, zonder naden om extra druk op de teentoppen te vermijden. Er zijn in de gespecialiseerde handel naadloze sokken en panty’s verkrijgbaar. En gewone panty’s kunt u best binnenstebuiten dragen.
Niet enkel het verzorgen van de voeten van diabetespatiënten kan voor problemen zorgen, ook foutief schoeisel kan een grote factor hierin spelen.
Uit onderzoek blijkt dat zestig tot tachtig procent van de mensen met diabetes op te klein of foutief schoeisel loopt. Om u te helpen bij de keuze van geschikt schoeisel dat geen drukplekken oplevert, volgen hieronder een aantal tips.
- Koop schoenen altijd ‘s middags, in de loop van de dag worden uw voeten dikker.
- Laat uw voeten jaarlijks opmeten, voeten veranderen naarmate u ouder wordt.
- Loop in de winkel een paar rondjes met beide schoen aan. Een goede schoen hoeft u niet in te lopen.
- Schoenen moeten zowel in de lengte als in de breedte voldoende ruimte bieden. Ongeveer een halve centimeter langer dan de langste teen en hoog en breed genoeg zodat ze geen drukplekken op de tenen kunnen veroorzaken.
- Koop schoenen met zo min mogelijk voelbare naden en stiksels aan de binnenzijde en op de voorkant.
- Een stevige hielkap (contrefort) zorgt voor stabiliteit in de schoen en van de voet.
- Schoenen met een veter-of klittenbandsluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm dan “instappers”. De wreefsluiting geeft extra stevigheid aan de voet.
- Sandalen zijn ongewenst, de voet wordt hiermee onvoldoende beschermd.
- Draagt u steunzolen of een orthese, neem deze dan altijd mee naar de winkel en pas de schoenen met uw zolen en/of orthese.
Het is mogelijk dat confectieschoenen niet voldoende bescherming bieden of niet de juiste pasvorm hebben voor uw voeten. In dat geval is het verstandig om een afspraak te maken met een schoentechnieker. Deze kan bepalen of u (semi-)orthopedisch schoeisel nodig heeft.
Indien u vragen heeft over uw voeten of u bemerkt iets, waarop u niet helemaal gerust bent, wacht dan niet te lang met contact op te nemen met uw huisarts of podotherapeut.
Bedenk: voorkomen is beter dan genezen.
Meer weten over diabetes : Diabetes Liga